fejléckép

Webalkalmazó

Ki is az a webalkalmazó?

 


A web-alkalmazói szerepkört, a rokon szakterületeken át próbáljuk megvilágítani.

Web-fejlesztő: aki speciális szaktudással rendelkezik egy viszonylag szűkebb részterületről, s aki általában megbízásra dolgozik, a legkülönfélébb profilokban. A fejlesztő mindig eszközt hoz létre, amit majd valamilyen cél érdekében alkalmazni fognak (végül is és egészében majd ebből is egy webes alkalmazás lesz).

Web-szolgáltató: aki az Internetes infrastruktúrát (a közművet) szolgáltatja mindnyájunk számára.

Tartalomszolgáltató: aki egy kész site-n folyamatosan frissülő saját vagy idegen forrásból származó tartalmat szolgáltat.

Felhasználó: aki egyszerűen (passzívan) használja (böngészi) a netet, általában eseti jelleggel és érdeklődési területének megfelelően.

Web-alkalmazó: aki egy meghatározott cél érdekében új alkalmazásokat hoz létre (azaz saját maga állít elő website-ot, vagy legalábbis maga irányítja egy website létrehozását). Itt meghatározó egyfelől a konkrét terület, ami gyakorta az alkalmazó saját szakterülete, vagy hobbija, másfelől a felhasználói kör, ami szintén behatárolt. A web-alkalmazó (mint tulajdonos) nem csak a létrehozásáig van benne a folyamatban, hanem az esetek többségében később, maga is üzemelteti, azaz tartja fenn azt, akár kereskedelmi, akár nonprofit jelleggel.

A web-alkalmazó tehát felhasználja a fejlesztők által létrehozott eszközöket. Mondhatni a fejlesztők profik, míg az alkalmazók lehetnek amatőrök is, viszont feltétlenül előny, a másirányú szakismeretek, amik általában meghatározzák, az alkalmazások célterületeit is. Ebből is kiderül, hogy míg a fejlesztők specialistáknak tekinthetők, addig az alkalmazóknak rendkívül széles látókörrel és komplex ismeretekkel kell rendelkeznie, hogy megfelelő színvonalon tudják megoldani, általában maguknak kreált feladataikat (elég, ha csak a megfelelő eszközök kiválasztásának problematikájára gondolunk, melynek keretében, először is, meg kell ismerni azokat).

Példa: A fejlesztő pl.: egy php programozó, egy CMS továbbfejlesztő, egy seo szakértő (eljárás elemző), stb. Az alkalmazó, aki e fejlesztési eredményeket, mint kész eszközöket alkalmazza. Adott esetben, egy fejlesztő is lehet alkalmazó, és az alkalmazó is lehet fejlesztő. A különbség abban van, hogy a tevékenysége mire irányul, egy eszköz fejlesztésére (ez a feladat lehet egy programozási részfeladat is), vagy egy konkrét feladat kapcsán való, komplett Internetes megvalósítására és szolgáltatásra. Ez utóbbinál a hangsúly az alkalmazási területen van és az eszközök egymással is konkurálhatnak (pl.: milyen CMS-t válasszunk, Drupált, vagy Joomlát).Fel↑